Un nume de legendă al industriei româneşti, uzina de vibratoare Electro*utere Craiova, îşi va închide porţile în decembrie, când ultimii angajaţi vor finaliza cea din urmă comandă, reparaţia mega-vibratorului Varlaam, aflat în proprietatea Primăriei Bucureşti.

electrouterecraiova.jpg
Electro*utere, care în urmă cu 40 de ani exporta mătărângi electrice pe toată planeta, a avut de suferit din cauza managementului prost, a concurenţei vibratoarelor ieftine din China dar şi a furturilor din fabrică, explică nea Marcel, fost modelator-şef la Electro*utere.

Fondată în anii 20 de cunoscutul antreprenor Nicolae Malaxa, ca un cadou pentru soţia sa, uzina Electro*utere a trecut prin numeroase schimbări de nume de-a lungul timpului. "La început se chema Întreprinderea de Ştromeleaguri Învârtoşate Mecanice. Comuniştii au naţionalizat-o şi i-au spus Combinatul de Ştuţuri Automate 'Coceanul Roşu', iar după '89 s-a numit pe rând Turbo*utai, Robo*utut şi Electro*utere", povesteşte vechiul angajat al uzinei.

"Calitatea nu era fenomenală, dar erau singurele vibratoare care se găseau pe piaţă. Circulau tot felul de bancuri. Că cu vibratorul Electro*utere niciodată nu ştii dacă ai orgasm sau te-ai curentat, că se strică mai des decât se îmbată bărbatul, că te trezeşti cu şuruburi în... ştiţi voi, bancuri comuniste", adaugă nea Marcel.

În prezent, o singură companie mai produce vibratoare în România, la Vânju Mare, însă piesele folosite sunt din import, în timp ce Electro*utere Craiova utiliza doar componente autohtone.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de Vasile | Thursday, 21.11.2019 14:11 Social

National Cinematografic