Fabrica de vibratoare Electro*utere Craiova îşi închide porţile din decembrie

Un nume de legendă al industriei româneşti, uzina de vibratoare Electro*utere Craiova, îşi va închide porţile în decembrie, când ultimii angajaţi vor finaliza cea din urmă comandă, reparaţia mega-vibratorului Varlaam, aflat în proprietatea Primăriei Bucureşti.

Electro*utere, care în urmă cu 40 de ani exporta mătărângi electrice pe toată planeta, a avut de suferit din cauza managementului prost, a concurenţei vibratoarelor ieftine din China dar şi a furturilor din fabrică, explică nea Marcel, fost modelator-şef la Electro*utere.

Fondată în anii 20 de cunoscutul antreprenor Nicolae Malaxa, ca un cadou pentru soţia sa, uzina Electro*utere a trecut prin numeroase schimbări de nume de-a lungul timpului. „La început se chema Întreprinderea de Ştromeleaguri Învârtoşate Mecanice. Comuniştii au naţionalizat-o şi i-au spus Combinatul de Ştuţuri Automate ‘Coceanul Roşu’, iar după ’89 s-a numit pe rând Turbo*utai, Robo*utut şi Electro*utere”, povesteşte vechiul angajat al uzinei.

„Calitatea nu era fenomenală, dar erau singurele vibratoare care se găseau pe piaţă. Circulau tot felul de bancuri. Că cu vibratorul Electro*utere niciodată nu ştii dacă ai orgasm sau te-ai curentat, că se strică mai des decât se îmbată bărbatul, că te trezeşti cu şuruburi în… ştiţi voi, bancuri comuniste”, adaugă nea Marcel.

În prezent, o singură companie mai produce vibratoare în România, la Vânju Mare, însă piesele folosite sunt din import, în timp ce Electro*utere Craiova utiliza doar componente autohtone.

Scris de Vasile
21 noiembrie 2019 15:11
Citește mai mult despre: Craiova

Alte articole

Vezi mai mult