Febra proviziilor: gospodinele pun la borcan cărbuni, lemne şi apă caldă

Chiar dacă afară încă e cald şi frumos, românii au început deja să se pregătească pentru iarna care vine. O gospodină ne explică reţeta sa secretă de apă caldă la borcan. „Totul e să strângi bine capacul, să nu se răsufle. Anul trecut nu prea mi-au stat bine, am aruncat vreo şase borcane de apă caldă. Prin februarie deja dârdâiam de frig. La noi în familie, dacă ai desfăcut un borcan apă caldă, nu mai desfaci altul până nu-l termini.”

În piaţă, cele mai căutate provizii sunt cărbunii bulgăreşti, care sunt mai mici şi se aşază frumos în borcan. O femeie de la ţară vinde cărbuni româneşti de grădină şi se vaită că nu are vânzare: „Vin cu sacoşica şi se târguiesc”, ne spune doamna. „Întreabă: Cum daţi mangalul, doamnă? Patru lei kilu, zic. Alegeţi-mi şi mie vreo trei, mai frumoşi.”

În cămară, organizarea e totul. Pe raftul de sus se pun borcanele cu rumeguş, ca să nu ajungă copiii la ele. Apa caldă e pusă la mijloc, pe categorii: în faţă e apa călduţă, pentru clătit. Mai în spate e cea fierbinte, pentru spălat pe cap, iar în fund de tot e apa clocotită, pentru ceai.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de TNR
15 septembrie 2011 11:09

Alte articole

Vezi mai mult