Fermierii români, obligați să facă rotația culturilor: un an faci țuică, un an magiun

Deși fermierii români au obținut prin proteste și negocieri o serie de înlesniri și avantaje, în privința GEAC 7, politica europeană privind rotația culturilor nu a avut succes. Asta înseamnă că începând de anul acesta chiar trebuie s-o pună în aplicare, în caz contrar urmând a rămâne fără subvenții.

Ce presupune rotația culturilor? Practic într-un an trebuie să facă magiun din fructe, sau diverse gemuri, iar într-un an țuică. Nu se va permite fabricarea de țuică pe același teren în doi ani consecutiv. „Asta înseamnă ori divizarea suprafeței agricole în teren pentru țuică și teren pentru magiun, care să fie folosite alternativ, ori asocierea mai multor producători agricoli”, avertizează liderul Asociației Fermentaților din România, Cosmin Buică.

Specialiștii estimează că noile directive UE ar putea genera tensiuni sociale, în special între cumnații care se asociază pentru producția agricolă. „După cum se știe, 75% din conflictele din zonele rurale pornes de la băutură, iar când se va discuta de câtă băutură merită fiecare de pe tarla, ne vom trezi cu un război civil”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

27 ianuarie 2024 13:57
Citește mai mult despre: fermieri magiun prune tuica

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult