În sfârșit un somelier bun, care îți spune cu ce vin se stinge corect pălinca

Credeai că meseria de somelier e doar o escrocherie pentru snobi? Mai gândeşte-te! Nea Gigi Marcu, un specialist de 60 de ani din Miercurea Nirajului, a publicat recent volumul de oenologie „Cu ce vin stingem pălinca” în care, nicio surpriză, explică pe înţelesul tuturor arta stingerii tăriei cu vin ca să nu te ardă ca dracu’ pe gât.

„Fiecare tip de pălincă sau ţuică beneficiază de un pairing cu un anume soi de vin. Dacă pălinca are 70 de grade şi e doar din prune, stingi cu un vin tare, taninos, un merlot sau un shiraz, şi pe ăla îl stingi după aia cu bere. Dacă e o febră d-aia sudistă de 30 de grade, o stingi direct cu un şpriţ de vară. Ţuica de caise merge de minune cu nota vegetală a unui sauvignon blanc, în timp ce rachiul de găinaţ e complementat perfect de o căpşunică rustică.”

„Uneori trebuie să ţii cont şi de caracteristicile terroir-ului, adică ale solului pe care se află buticul de unde cumperi vinul. Că dacă e prea moale, te împiedici, cazi în şanţ şi nu mai apuci să stingi nimic!”, spune nea Gigi.

Potrivit somelierului, şi alte băuturi spirtoase trebuie stinse cu vinul potrivit. „De exemplu, după o cinzeacă de Unirea tre’ să vii cu ceva uşor, fructat, un Babanu maturat în PET de 5 litri”, spune nea Gigi. „Dar dacă ai câştigat la păcănele şi dai o duşcă de Remy Martin sau Courvoisier, stingi cu o halbă cinstită de Bordeaux cu pepsi.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
28 martie 2022 16:07
Citește mai mult despre: palinca somelier vin

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult