În Vaslui se vând mărţişoare formate dintr-un şnur gros şi un săpunel

Meşteşugarii vasluieni au început să vândă mărţişoare cu tradiţionale simboluri ale primăverii, despre care se spune că aduc mult noroc în dragoste. Bărbaţii pot alege de pe tarabe coşarul cu arsuri de gradul trei, băieţelul cu sapăliga-n cap, fetiţa violată în trifoi, potcoava înfiptă în tâmplă şi mica fiolă cu otravă colorată.

Însă cel mai căutat mărţişor de anul acesta este un săpunel cu şnur alb-roşu, despre care se spune că aduce bunăstarea în casă dacă e purtat în jurul gâtului. Atunci când dăruiesc acest mărţişor, bărbaţii îşi roagă nevasta să se urce pe un scaun ca să vadă cum îi stă. Conform tradiţiei, după ce se consumă secvenţa mărţişorului bărbaţii primesc şi ei un cadou de la rudele soţiei, care îi aduc în dar soţului o frumoasă cravată columbiană.

În afară de mărţişor, unii bărbaţi mai cu dare de mână aleg să dăruiască femeilor şi câte un buchet de flori de primăvară. O florăreasă din Vaslui ne povesteşte care flori sunt cele mai căutate: „Cel mai bine se vând buchetele asortate. De exemplu, la un buchet de toporaşi e frumos să amesteci şi două-trei fire de sângele voinicului, plus câteva lăcrămioare, pentru ca fata să nu te uite niciodată, oricât ar fi de bătrână. Ah, şi trei flori de Nu-mă-uita cu treaba aia, că dau de băut.”

Scris de TNR
29 februarie 2012 12:02

Alte articole

Vezi mai mult