Incredibil: Urme de roată descoperite într-un noroi din Vaslui!

Descoperirea i-a uimit pe oamenii de ştiinţă, care credeau că tehnologia roţii nu este cunoscută și vasluienilor. Nu se ştie exact cum au atins vasluienii acest prag tehnologic, având în vedere că vasluienii încă folosesc sănii trase de cai pentru a-și căra băutura acasă și pentru deplasare la crime și violuri.

Apariția miraculoasă a urmelor de roată a născut primele interpretări științifice. Profesor doctor Mihai Pierdevară, șeful catedrei de Istoria Roții de la Facultatea de Istorie a Obiectelor Rotunde: „Practic nu vasluienii au inventat roata, ci ea le-a fost adusă din afara județului, cel mai probabil cu forța. De-a lungul istoriei oamenii au încercat în repetate rânduri să introducă roata în Vaslui, însă de fiecare dată valsuienii au respins invenția, considerând-o inutilă și periculoasă. Se pare că prima roată a fost trimisă în jurul anului 1000, de la Roma, ascunsă într-o ladă de băutură. Vasluienii au cercetat-o, au golit lada și au aruncat roată. A doua încercare a fost pe la 1482, pe vrema lui Ștefan cel Mare. Învățații vasluieni au cercetat roata și și-au dat seama imediat că roata ar putea fi folosită la muncă, așa că imediat au îngropat-o înainte să se ducă vorba-n sat.”

Există și oameni de știință care susțin că, de fapt, vasluienii cunosc foarte bine roata, însă refuză să o folosească dintr-un motiv foarte simplu: din lene. Recenta apariție a urmelor de roată ar putea fi o farsă, menită să atragă atenția presei asupra acestei zone uitate de lume, pe bună dreptate. Totuși, specialiștii nu exclud încă varianta ca roata să fie autentică, pentru că s-au văzut și lucruri mai ciudate în Vaslui, de exemplu un vasluian treaz și fără cazier penal.

Scris de TNR
3 aprilie 2012 05:04

Alte articole

Vezi mai mult