Inspectorii OPC caută carte mucegăită la Târgul Gaudeamus

Inspectorii OPC au luat cu asalt astăzi pavilionul central al Romexpo, unde se desfăşoara Târgul de Carte Gudeamus. Ei vor să verifice dacă nu cumva editorii pun în vânzare carte mucegăită sau păstrată în condiţii improprii.

N-ar fi prima oară când pe piaţă se găseşte carte expirată. Chiar săptămâna trecută, românii s-au înghesuit să cumpere astfel de volume, deoarece erau ieftine şi, în plus, tocmai murise autorul lor, Adrian Păunescu.

Atunci când nu e veche, cartea este, se pare, de o calitate foarte proastă. Iată ce declară criticul Dan C. Mihăilescu despre romanul unui debutant: “Este extrem de slab, nu are deloc carne. Mai bine citiţi un clasic, deşi clasicii sunt ca ciorba reîncălzită.”

În vizorul inspectorilor OPC se află şi câteva edituri care folosesc denumiri înşelătoare. Cel mai flagrant abuz îl face Biblioteca pentru toţi, care, în mod clar, nu se adresează şi analfabeţilor. Iată ce îi spunea zilele trecute criticul Matache Măcelaru unui client picat din lună: “Păi vezi că nu ştii? Biblioteca pentru toţi nu-i pentru oricine!”

Românii sunt nemulţumiţi şi că mai toate cărţile care se găsesc la noi sunt din import. Recent, tarabele au fost invadate de cărţi turceşti, extrem de proaste, scrise de Orhan Pamuk.

Cărţile româneşti nu au succes din cauza intermediarilor, au trecut vremurile alea când românul lua cărţi direct de la ţărani. Cărţile scrise de mîna lui Rebreanu, a lui Creangă, în gospodăria lor, aveau o savoare specială. Acum cu greu mai găseşti cărţi româneşti, iar alea străine sunt scrise în tot felul de apartamente aseptice din Paris şi New York, la lumină artificială.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
19 noiembrie 2010 16:43

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult