Ioan T. Molar, o viaţă în slujba muşcatului de cur

Ioan T. Morar spune, în sfîrşit, ce ştie despre Mircea Dinescu. Dinu Adam, fost angajat la Caţavencu, apoi redactor şef la Plai cu Boi este adevăratul autor al articolelor semnate de ţiganul din Slobozia, de maimuţa şi ginerele unei spioane KGB, Mircea Dinescu. E vorba de editorialele din Academia Caţavencu şi mai apoi de cele din Plai cu Boi şi Aspirina Săracului.
Şi Ioan T. Morar nu vorbeşte din auzite, el însuşi fiind de faţă în momentul în care Dinu Adam se dădea de ceasul morţii că trebuie să-i scrie lui Dinescu articolele. Văzînd curajul pe care l-a avut Ioan T. Morar, vreau să spun şi eu ce ştiu despre Mircea Dinescu.

Nu întîmplarea a făcut ca vreme de vreo 5 ani să lucrez împreună cu Mircea Dinescu şi Dinu Adam la Aspirina Săracului şi Plai cu Boi. Ţin minte cum venea seara Dinescu, înainte să trimitem revista în tipografie şi îl lua pe Dinu Adam în şuturi (Dinu semna şi el un text propriu în revistă): “Ce faci, băi, zicea Dinescu, pentru textul meu nu ai avut vreme, dar pe al tău l-ai scris! Ce, eşti nebun, vrei să-mi apară doar poza şi numele, fără text, cu un chenar alb?” La un moment dat ştiu că Dinu a vrut să facă următorul tîrg cu Dinescu: el să-i scrie textele lui Dinescu, iar Dinescu să i le scrie pe-ale lui, însă poetul nu a vrut, însă mi-a zis mie să-i scriu textele lui Dinu Adam.

De multe ori îl punea pe Dinu Adam (nu am să uit asta cît oi trăi!) să fure din ideile articolelor lui Ioan T. Morar şi să le scrie altfel, să le pună în alte cuvinte, să le dea o nouă formă, ceea ce, evident, era foarte greu de făcut. Cînd mai venea şi beat, sau supărat că nu primise bani de la oamenii de afaceri ca să se implice în politică, Dinescu mi ţi-l cam trosnea pe Dinu Adam: îl bătea cu pălăria. Avea o pălărie mare, probabil special aleasă, cu care îl încingea de nu se vedea. Nu din întîmplare, Dinu Adam purta şi poartă un poncho din lînă de iac, foarte gros, care să-i protejeze pieptul şi spatele.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Mihai
7 decembrie 2009 11:36

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult