Ipoteză şocantă: Tăbliţele de la Tărtăria erau caieţelul unei cârciumi preistorice

Celebrele tăbliţe de la Tărtăria ar putea conţine cea dintâi mărturie a băutului pe datorie din istoria omenirii! Cel puţin aşa susţin cercetătorii unei universităţi din cartierul bucureştean Berceni, care au analizat timp de mai mulţi ani inscripţiile misterioase, comparându-le cu caieţelele contemporane în care cârciumarii ţin evidenţa datornicilor.

“Pe măsură ce oamenii din Neolitic deschideau cârciumi în peşterile de pe teritoriul de azi al României, contabilitatea devenea din ce în ce mai complicată”, explică unul dintre arheologi. “Nu a durat mult până când proto-cârciumarii şi-au dat seama că pot să-i treacă la tăbliţă pe vânătorii care nu-şi puteau achita nota de plată, la rândul ei scrijelită pe o plăcuţă de lut. Astfel s-a născut scrierea, strâns legată şi astăzi de consumul de alcool, mai ales în mediul rural.”

“Ce-i drept”, adaugă cercetătorul, “să bei pe datorie în vremurile acelea era un gest destul de riscant. Dacă încercai să-l înşeli pe cârciumar, acesta nu ezita să asmută pe tine ursul de peşteră, sau să-ţi dea cu tăbliţa în cap. Cu toate astea, obiceiul a supravieţuit şi s-a perpetuat la daci, care se bucurau atunci când unul dintre ei murea, fiindcă nu trebuia să-şi mai plătească obligaţia la birt.”

Scris de Vasile
19 august 2013 14:02

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult