Daci, gepizi, costoboci sau carpi, popoarele din spaţiul carpato-danubian şi-au apărat mereu cu dârzenie gramatica! O dovedeşte o tăbliţă de lut datând din perioada războaielor dacice, descoperită recent în ruinele castrului roman Masculanum, lângă Caracal.

cardeluptaroman.jpg
Potrivit tăbliţei, atunci când au aflat că vor fi atacaţi cu care de luptă, reacţia dacilor din Şubidava a fost promptă şi hotărâtă: "PE care!".

Mai mult, căpeteniile dacilor au trimis degrabă la malul Dunării o armată de lingvişti cu căciuli şi săbii încovoiate, pentru a-i întâmpina pe romani şi a tranşa în luptă dreaptă problema voiam-vroiam-vream.

"Legendele locului spun că bătălia nu s-a încheiat nici acum, iar noaptea poţi auzi din zăvoaie urletele înfiorătoare ale dacilor, implorându-l pe Zamolxe să le dea cratime şi virgule", spune Iorgu Iordan, folclorist de pe internet.

Aceeaşi inscripţie confirmă că Decebal şi-ar fi pus capăt zilelor nu pentru că fusese înfrânt de romani, ci fiindcă făcuse o cacofonie în discursul de capitulare.


Scris de Vasile | Wednesday, 21.02.2018 11:06 Social

National Cinematografic