Sosirea sezonului rece ne face să ne punem întrebările care contează, de exemplu de ce purtau strămoşii noştri căciulile alea ridicole! Dacă până recent ipoteza era că dacii se trăgeau din ştrumfi, un grup de istorici pare să fi descoperit un adevăr şi mai stânjenitor: altfel nu-i lăsau mamele lor să iasă din casă.

dacii_purtau_caciuli_mame.jpg
"La sărbătoarea lui Zamolxe pe muntele Kogaion? Musai să-şi ia căciulă. La prădat, de partea cealaltă a Dunării? Căciulă şi mănuşi, neapărat. În luptă cu oştirea lui Traian? Căciulă, mănuşi ŞI FULAR! Mamele dacilor trebuie să fi fost nişte femei dârze", spune Decebal Ferencz, savantul care a analizat zeci de izvoare scrise în care grecii şi romanii îi luau peste picior pe geto-daci.

"Tradiţia s-a păstrat peste secole - de ce credeţi că Mihai Viteazul purta ditamai cuca domnească şi mantia aia din blană de samur când a intrat în Alba Iulia, deşi era o toamnă destul de blândă? Ca să nu-l tragă curentul într-un cort, la porunca generalului Basta", adaugă cercetătorul.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Vasile | Tuesday, 20.11.2018 18:27 Social

National Cinematografic