Jurnalist rus de tabloid, bătut pentru că devenise incomod pentru puterea de la Kremlin

Un jurnalist rus de tabloid a fost bătut ieri în plin centrul Moscovei de un grup de persoane mondene apropiate regimului Putin. Igor Siliconov, în vârstă de 35 de ani, absolvent a patru clase primare, lucra la un ziar de scandal al opoziţiei. Amintim aici câteva din articolele pe care le-a semnat de-a lungul timpului: “Putin, de ce ai un ochi vânăt?”, „Medvedev, nu te-ai uitat în oglindă când ai plecat de acasa?”, „Kasparov, ce deştept eşti!” şi, bineînţeles, „Anna Chapman, arată-ne cât de bună eşti la spionaj!”

Ziaristul devenise extrem de incomod pentru guvernul de la Kremlin. Prin destăinuirile lui, Siliconov ameninţa permanent poziţia de forţă a lui Putin şi putea oricând să provoace intervenţia puterilor occidentale în politica internă a Rusiei, ştiut fiind faptul că toţi liderii mondiali îl citeau în metrou şi pe budă.

În vara anului 2008, Siliconov a scris o anchetă devastatoare despre Războiul din Cecenia, anchetă în care îi acuza pe soldaţii ruşi că le plac femeile din Cecenia. Intitulat “Soldaţilor ruşi, ce vă mai plac femeile din Cecenia!”, articolul era ilustrat cu o fotografie şocantă, în care apare un caporal uitându-se cu coada ochiului la o femeie care trece pe stradă.

Ancheta a stârnit numeroase controverse, în special prin titlul ei, că text nu prea avea. După publicarea materialului, Siliconov a primit mii de ameninţări cu moartea din partea unor ruşi dezamăgiţi, care cumpăraseră ziarul de pomană.

Incidentul nu este singular, ziariştii ruşi înfruntă pericole tot mai mari pentru a-şi face meseria. Săptămâna trecută, un hoţ de cai a fost bătut cu bestialitate în plină zi, după ce a fost confundat cu un jurnalist. Când au aflat ce-au făcut, agresorii şi-au pus cenuşă în cap: “Dacă ştiam că e hoţ de cai, îi dădeam o palmă şi-l lăsam să plece. Asta e, nu poţi să dai timpul înapoi. Şi chiar dacă ai putea, sunt lucruri mai interesante de făcut…”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
8 noiembrie 2010 15:31

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult