Kant se răsuceşte în mormânt! Un poliţist a confundat transcendent cu transcendental

Moment penibil pentru un poliţist din Sibiu. În timp ce discuta la o cafea cu colegii despre impactul operei kantiene „Critica raţiunii pure” asupra filosofiei occidentale, Robert Acrişor a făcut o gafă care i-a lăsat pe colegii lui cu gura căscată: a confundat transcendent cu transcendental.

„Am vărsat cafeau pe mine când l-am auzit”, povesteşte colegul lui Robert Acrişor. „E ca şi cum ai confunda albul cu negru, katabatic cu anabatic sau empiric cu raţional. Din cauza unor inculţi ca el avem toţi de suferit, de ajunge lumea să spună că toţi poliţiştii sunt proşti. Am încheiat imediat discuţia, deşi trebuia să dezbatem şi diferenţa ontic-ontologic în opera lui Heidegger, dar ne era frică să nu facă o nouă confuzie jenantă şi să facă mişto chelneriţa de noi.”

Gafa lui Robert Acrişor a ajuns şi la urechile şefilor, care au decis să-l pedepsească exemplar. Astfel, poliţistul a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată, până îşi va asuma principalele concepte filosofice ale operei kantiene. „Când o să ştie şi trezit din somn în mijlocul nopţii care-i diferenţa dintre trancendent şi transcendental, atunci se va putea întoarce la muncă”, au precizat şefii poliţistului incult.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Calin
27 noiembrie 2012 08:11

Alte articole

Vezi mai mult