Leul a atins un minim istoric faţă de ban

Protestul şoferilor care au plătit cu monede pentru benzină a provocat o adevărată criză pe piaţa bancară. În numai câteva ore, cursul banului efectiv a sărit în aer. „Leul, umilit de ban” au titrat azi cele mai importante portaluri de ştiri.

Dacă la deschiderea pieţei 100 de bani puteau fi cumpăraţi cu 1 leu, la ora 12:00 deja 100 de bani erau cotaţi la 3 lei. Leul a continuat să piardă teren în faţa banului, astfel că BNR a anunţat la finalul zilei un curs de 4,5 lei pentru 100 de bani.

Mugur Isărescu a comentat pentru TNR situaţia. „Deşi îndreptat împotriva benzinarilor, protestul şoferilor a lovit crunt piaţa bancară. Dacă cererea mare de bani va continua, preconizez că până la sfărşitul lunii vom avea paritate ban/leu”, ne-a spus acesta.

De pe urma exploziei banului cel mai mult profită bisericile, pe motiv că deţin importante lichidităţi în bani, depozitate în cutia milei. La fel, cerşetorii s-au trezit peste noapte mult mai bogaţi. S-a ajuns la situaţii de neimaginat acum câteva zile, ca cerşetorii să te înjure dacă le arunci o bancnotă.

Printre defavorizaţii prăbuşirii leului faţă de ban sunt românii care, deşi au venituri în lei, şi-au făcut credite în bani, ei având acum de platit rate de câteva ori mai mari decât înainte.

Situaţia bancară nu i-a lăsat idiferenţi nici pe spărgători. Mai nou, aceştia evită băncile, preferând să spargă automatele de cafea şi taxatoarele din parcări.

Scris de Calin
18 ianuarie 2011 17:01

Alte articole

Vezi mai mult