Locuiau daci în Persia? Grătare vechi de 2500 de ani descoperite în Iran

Descoperire epocală a arheologilor de la Universitatea din Teheran care după luni întregi de săpături au reuşit să localizeze zeci de grătare datând din epoca regelui Darius cel Mare. Acestea se află în perfectă stare de conservare şi au încrustate mai multe figurine simbolizând mici, hălci de carne sau aripioare de pui.

„Suntem pur şi simplu uimitţi să descoperim aceste artefacte care nu au deloc de-a face cu Imperiul Persan. Este clar că civilizaţia care le-a folosit era preocupată cu precădere de mâncare, lăsând la o parte eventuale cuceriri sau descoperiri ştiinţifice. Acum înţelegem straniile desene de pe zidurile din Persepolis care arată un fum imens în apropierea cetăţii”, a declarat unul dintre arheologi.

Venită în sprijinul echipei de arheologi iraniei, o delegaţie a Universităţii Bucureşti a confirmat imediat ipoteza prezenţei unei alte civilizaţii. „Herodot mai spune că dacii erau de departe cei mai mâncăcioşi dintre traci, grătarul fiind venerat de către ei. Nu avem dubii, aici au locuit daci care probabil îşi găsiseră de lucru în afară”, a concluzionat Dan Buzatu, profesor de istorie antică.

Cum ne vin ideile? Bea niște bere TNR și-o să afli. bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
24 iulie 2014 13:07

Alte articole

Vezi mai mult