Locuitorii unui sat moldovean, convinşi că porcul este un animal pe cale de dispariţie

Locuitori satului Văculeşti din judeţul Botoşani sunt convinşi că porcul este un animal pe cale de dispariţie. Ei au cerut Ministerului Agriculturii să treacă porcul pe lista animalelor protejate, ca să nu rămânem şi fără cele câteva exemplare care mai trăiesc la noi în ţară.

Văculeştenii au trimis petiţia la Bucureşti după ce au văzut întâmplător cum un localnic dintr-o comună învecinată îşi omoară porcul în plină bătătură, aşa cum făceau pe vremuri strămoşii noştri.

Până atunci nu se mai întâmplase de peste 10 ani ca un văculeştean să vadă, pe viu, un porc. E adevărat că la un moment dat primarul comunei a cumpărat carne de porc din piaţa centrală din Botoşani, dar nici el nu ştia când a fost omorât animalul, întrucât carnea era foarte veche.

Văculeştenii sunt de părere că echilibrul natural va avea extrem de mult de suferit prin dispariţia porcului. În primul rînd, cantitatea de şorici din natură va scădea la un nivel fără precedent. Sătenii consideră că este inacceptabil ca acum, în prag de sărbători, lumea să sacrifice porci, punând în pericol ecosistemul.

Dacă porcul o să fie declarat monument al naturii, carnea o să devină extrem de scumpă şi n-o să se mai găsească decât la contrabandiştii basarabeni. Văculeştenii spun însă că oricum n-or să mai mănânce carne de porc, întrucât stomacul li s-a dezobişnuit cu aşa ceva. Întrebat de reporterii TNR cu ce ar înlocui porcul, primarul comunei a răspuns, uşor visător: “Dacă ar fi să mănânc vreun animal protejat de lege, aş mânca o capră neagră cu ghiveci de floare de colţ. Şi o salată de boeuf, care am înţeles că în franceză înseamnă bour.”

Scris de TNR
2 decembrie 2010 16:12

Alte articole

Vezi mai mult