Mai tare ca Encyclopedia Britannica! Caietul unui birt din Vaslui a ajuns la al 18-lea volum

Puțină lume știe dar Vasluiul, județ care i-a dat României pe Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza sau Radu Beligan, găzduiește și cea mai importantă și mai consistentă scriere românească. Astfel, caietul unui birt de la periferia municipiului Bârlad în care sunt notați bețivii care au băut pe datorie a ajuns anul acesta la la 18-lea volum. 

Birtul „La săracul” din Bârlad (a nu se confunda cu birtul „La săracul” din nordul orașului sau cu birtul „La săracul leșinat” de lângă primărie) este compus din două camere, una cu mese, scaune, bar, un casetofon pe care se dau manele și un televizor Diamant și cealaltă o reprezintă arhiva în care se țin caietele cu datorii. Primul astfel de ceaslov datează din 1818 și pe el sunt trecute nume mari cum a fi fostul domnitor Scarlat Callimachi, unificatorul Al. Cuza dar și câțiva panduri ai lui Tudor Vladimirescu.

Primele două volume ale „Enciclopediei Datornica” au fost redactate în slavonă, limba folosită în acea vreme de oamenii culți care mergeau la cârciumă. Trecerea la alfabetul latin a însemnat un puternic imbold pentru întreaga cultură română, culminând cu inființarea Universității de la Iași, prin decret al domnitorului Cuza. Birtul este unul din puținele din țară care are angajat pe lângă barman, debarasator și femeie de serviciu și un arhivist care are un doctorat în biblioteconomie făcut la Viena.

Almanahul_TimesNewRoman-coperta.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman – 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra doar de pe eMAG.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

26 ianuarie 2017 16:43
Citește mai mult despre: birt datorii Vaslui

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult