Marian Vanghelie vrea să desființeze târgurile ilegale de carte din Sectorul 5

Primarul Sectorului 5 a declarat război târgurilor ilegale de cărți, care se extind tot mai mult și pun în pericol ordinea publică. „Vin tot felul de indivizi și își întind cărțile la vedere, pe trotuar, de le văd și copiii și încep să își dorească și ei o carte. Și te trezești că îți trimiți copilul la produs prin târg, iar el îți vine acasă cu un teanc de cărți în brațe, de ajungi să ai bibliotecă-n casă, doamne iartă-mă.”

Un alt motiv pentru închiderea târgurilor ilegale de carte este calitatea îndoielnică a cărților expuse. Marian Vanghelie ne explică: „Am fost informat că multe cărți sunt vechi, au mai fost citite și de alții înainte. De fapt sunt cărți vechi reeditate, așa că dacă îți cumperi de acolo ajungi să citești la poștă, cum se spune la mine în cartier. Nici nu știi după cine citești.”

În finalul declarației sale, Marian Vanghelie aadus un argument istoric împotriva acestor târguri de carte. „După cum știți, țiganii sunt împărțiți după meseriile tradiționale: țigani căldărari, țigani ursari, lingurari și țigani cărturari. Cărturarii ăștia erau cei mai săraci dintre țigani, trăiau doar din ce mai predau pe la unul și altul. La mine acasă tot veneau niște cărturari ca să predea gramatică, de puneam câinii pe ei, că altfel nu plecau. Păi eu prima carte am deschis-o abia în liceu, pe la 40 de ani. Și asta dintr-o prostie, că pierdusem la barbut și am primit poruncă să răsfoiesc o carte, de față cu toată lumea. Am crezut că mor de rușine”, mărturisește Marian Vanghelie.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
24 noiembrie 2011 09:38

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult