Mărmureanu: Dacă s-ar produce o nouă răscoală ca aceea din 1907, puţine clădiri din Bucureşti ar rezista

Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului pentru Fizica Pământului, a dat asigurări că în următorii ani n-o să se producă nicio răscoală ţărănească de proprorţii pe teritoriul României. Potrivit lui Mărmureanu, mai multe răscoale mici sunt un semn că n-o să aibă loc nicio răscoală mare.

Se pare că prin mişcări de protest de tot râsul, ca alea din ultimul timp, păturile sociale se detensifică şi reduc drastic şansele să se producă o răscoală ţărănească devastatoare, ca aceea din 1907.

Mărmureanu ne-a avertizat totuşi că, în cazul unei răscoale de proporţii, puţine clădiri din Bucureşti ar rezista. Majoritatea imobilelor sunt foarte uşor de incendiat de către hoardele de ţărani şi multe ferestre se sparg imediat dacă trânteşti cu furca în ele.

“La răscoala din 1907 au picat multe case şi conace boiereşti”, a amintit Mărmureanu. „O grămadă de oameni au fost prinşi sub dărâmături şi au murit acolo, ca Toma Caragiu. Acum, numărul victimelor ar fi mult mai mare, pentru că în ultimul timp s-a construit prosteşte, fără să se ţină cont de riscurile de răscoală ţărănească. Imobilele care ar pica la prima răscoală ţărănească mai serioasă ar trebui marcate cu o bulină roşie mare cât o palească de floarea soarelui, ca să ştie ţăranii de unde să înceapă.”

Scris de TNR
14 ianuarie 2011 16:01

Alte articole

Vezi mai mult