Mărmureanu: Mai multe inundaţii mici reprezintă un semn că nu vom avea parte de o inundaţie mare

Gheorghe Mărmureanu, Directorul Institutului pentru Fizica Pământului, a declarat că inundaţiile produse recent în Modova reprezintă un semn de normalitate. El susţine că viiturile de pe Siret ar trebuie să ne liniştească. Mai multe astfel de inundaţii mici ne asigură că nu se va produce o inundaţie mare, care ar afecta inclusiv Bucureştiul.

 

“Sunt ţări unde au loc zilnic inundaţii şi acolo nu mai zice nimeni nimic. Japonezii au parte de inundaţii de când se ştiu, îşi potrivesc ceasul după ele. La Tokyo, metroul poate mai întârzie din când în când, dar viitura niciodată”, a declarat Mărmureanu la Realitatea TV, încercând să potolească panica pe care hidrologii de conjunctură au provocat-o în rândul românilor.

 

El i-a sfătuit pe români ca, în caz de inundaţie, să se ascundă sub toicul uşii, pentru că acolo sigur nu-i plouă. Din păcate, mulţi intră în panică şi o iau la fugă pe scări, să iasă din bloc. Strategia asta e complet greşită, pentru că afară poate să-i măture vreun curent de apă sau să dea vreo barcă peste ei, mai ales dacă nu sunt atenţi şi traversează pe roşu.

 

Mărmureanu i-a îndemnat pe români să nu mai asculte de toţi hidrologii nebuni care apar la OTV şi nu fac altceva decât să bage spaima în populaţie. Astfel de oameni pretind că pot prezice când va avea loc viitoarea inundaţie, ceea ce este complet fals.

 

“Nimeni nu are de unde să ştie când vine viitura. O inundaţie poate fi prevăzută doar cu câteva secunde înainte să se producă, atunci când este deja prea târziu. Mai devreme n-am de unde să ştiu, că nu sunt Mafalda”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
5 iulie 2010 09:08

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult