Medicii avertizează că nu trebuie să mâncăm din gunoaie cu mâinile murdare

Pentru că mai multe persoane s-au îmbolnăvit după ce au mâncat din gunoaie cu mâinile murdare, asociaţia umanitară Medici fără Frontiere a lansat un apel public prin care îndeamnă la respectarea regulilor elementare de igienă la masă. Cei care iau masa la groapa de gunoi sunt sfătuiţi să se spele pe mâini de fiecare dată când se aşază la masă, asta dacă ţin cu adevărat la sănătatea lor.

 

Doctorul Aliodor Gafencu este unul dintre iniţiatorii campaniei Mâini curate pentru un gunoi digerabil şi a fost dispus să ne dea unele lămuriri. „Sub unghiile murdare se pot ascunde mii de microbi, care odată ajunşi în organism pot contamina gunoaiele din stomac. Înainte să puneţi mâna pe resturile de alimente găsite în gunoi, trebuie să aveţi grijă ca mâinile să nu devină un focar de infecţie. Gândiţi-vă că aţi mâncat un colţ de pizza cu mucegai, ros de şobolani şi găinăţat de porumbei. V-a plăcut foarte mult, aşa că v-aţi lins degetele. Greşit! Total greşit! Tocmai v-aţi îmbolnăvit de hepatită, care este boala mâinilor murdare! Ar fi trebuit să folosiţi un dezinfectant, o pereche de mănuşi chirurgicale sau un şerveţel umed.”

 

Conform aceleiaşi surse, stilul de viaţă dezordonat specific oamenilor care mănâncă din gunoaie este responsabil pentru starea lor de sănătate. Alături de
spălatul pe mâini, care este obligatoriu, doctorul Gafencu recomandă să facem un duş înainte să ne culcăm pe o bancă în parc şi să ne spălăm pe dinţi înainte să fumăm chiştoacele adunate de pe jos. La fel de important este să bem apă din bălţi numai cu pahare de unică folosinţă. Pentru că sănătatea este bunul cel mai de preţ, şi e păcat să ne batem joc de ea.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
23 iunie 2010 15:07
Citește mai mult despre: gunoi medic

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult