Moment istoric! După 200 de ani, Ciuma lui Caragea s-a încheiat oficial şi în sectorul 5

Sărbătoare în sectorul 5 al Capitalei, unde temuta Ciumă a lui Caragea s-a încheiat oficial astăzi, la mai bine de 200 de ani de la declanşare! Evenimentul, spun autorităţile locale, marchează ieşirea cartierului Rahova şi a zonelor limitrofe din epoca fanariotă.

Epidemia de ciumă bubonică a debutat în Ţara Românească în anul 1813, la venirea pe tronul ţării a domnitorului Ioan Caragea. Deşi a făcut ravagii în Bucureşti, ciuma s-a stins după circa un an în majoritatea cartierelor, persistând doar în Rahova, unde condiţiile erau ideale pentru proliferarea agentului patogen al Morţii negre, bacteria Yersinia pestis.

În ultimele decenii, măsuri radicale, precum introducerea canalizării pe 2 străzi din cartier şi construcţia unui apeduct modern, au dus treptat la eradicarea bolii. Până anul acesta, când s-a înregistrat ultimul caz, ciumaţii beneficiau de locuri rezervate în autobuzele 226 şi 139, dar şi de consultaţii gratuite la cabinetele mai multor vraci din zonă.

“De pe Calea Giurgiului până pe Drumul Sării, încheierea definitivă a Ciumei lui Caragea e un motiv de bucurie pentru locuitori, care nu vor mai fi nevoiţi să poarte deja celebrele măşti cu cioc, căptuşite cu ierburi aromatice, când ies pe stradă”, a comentat primarul Marian Vanghelie. “Deşi, oficial, nicio familie din cartier nu mai are ciumaţi, vom păstra crucile însemnate pe porţi ca o amintire a teribilei molime care a marcat Rahova timp de două secole.”

“În sfârşit, ne putem concentra pe variolă”, a adăugat edilul sectorului 5.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Vasile
24 septembrie 2014 15:23
Citește mai mult despre: ciuma epidemie rahova saracie sectorul 5 Vanghelie

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult