Altă dată o mândrie pentru români, în zilele noastre costumul popular își găsește tot mai puțin locul. Treningul cu două dungi albe este tot mai puțin purtat, doar bătrânii din cartier mai pot fi văzuți cu el în zile de sărbătoare, când se duc la biserică. 

treniing-de-cartier-bucuresti.jpg

„Treningurile făceau parte dintr-un ritual avansat de trecere”, explică antropologul Decebal Popescu. „Flăcăii erau recunoscuți drept bărbați când treceau la treningul cu două dungi. Atunci erau considerați majori, puteau să cumpere țigări de la chioșc, și băutură și să aibă aceleași drepturi ca adulții. Liderii de comunitate, tarabostes, aveau dreptul la treninguri cu trei dungi albe”. 

Etnologii spun că, deși par similare, treningurile transmiteau mesaje diferite. Grosimea dungilor, cât de albe erau, cât de bine întreținute, spuneau despre român dacă e căsătorit, dacă mai are relații sexuale cu partenera și cât de respectat este la el în casă. Din păcate, tăvălugul lumii moderne a trecut și peste această tradiție, specialiștii spunând că treningurile ar putea dispărea complet în câțiva ani, la fel cum au dispărut celebrele cingători numite „borsete”.

beretnr4bnnrmic.png

TNR este o bere naturală, fără cipuri de la Bill Gates și e făcută în România, că la fabrica de bere a ocultei mondiale nu mai era loc. Umple-ți frigiderul acum: bereatnr.ro/shop!

*Livrare rapidă în București, Ilfov, Cluj, Iași și Constanța.
Scris de Eftimie | Friday, 12.12.2014 10:45 Social

National Cinematografic