Ne pierdem tradițiile. O singură româncă mai știe să calce blugii la dungă

Doar bătrânii își mai aduc aminte de vremurile de odinioară când flăcăii mergeau la discotecă îmbrăcați elegant, cu maieu sub cămașa cu mânecă scurtă și blugii călcați la dungă. Obiceiurile vechi se pierd încetul cu încetul și acum tinerii merg la distracție cu blugii rupți sau pătați cu vopsea, mai mare rușinea.

Iar tradiția se pierde pentru că tot mai puține românce știu să calce blugii la dungă, că e și acolo o tehnică, nu știe să o facă fitecine. „Îmbrăcatul flăcăului este similar cu cel al samuraiului când se pregătește pentru luptă”, explică etnologul Decebal Popescu. „Astfel, mai întâi se bagă cămașa în chiloți, să nu iasă afară, abia apoi se pun blugii proaspăt călcați și pantofii lăcuiți, pentru că flăcăul are mult de dansat în acea seară. Era semn de mare rușine în vremurile de demult să ieși cu blugii necălcați din casă”.

Etnologul ne spune că doar în unele sate izolate din Moldova, din munți, se mai practică acest obicei. „E o bătrânica la Vârnița, departe sus pe deal care mai știe să facă asta. Dar e singură și fără copii și nu are cui să predea meșteșugul”.

N-ai înțeles nimic din acest articol dacă nu ți-ai comandat și niște bere TNR!

3 mai 2022 13:54
Citește mai mult despre: blugi traditii

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult