Arheologii care lucrau la restaurarea Biserii Negre din Brașov au scos la iveală detalii șocante despre cea mai înaltă construcție biserică din România. Aparent, biserica nu a fost niciodată neagră și nic nu a fost denumită niciodată așa, porecla fiind dată de sași după ce au lăsat clădirea pe mâna românilor și s-a umplut de jeg.

biserica-neagra.jpg

„E la mintea cocoșului, mă mir că nu și-a dat nimeni seama până acum. Nu e singura biserică din Europa construită în acea perioadă, dar e singura căreia i se zice „Neagră”. Notre Dame din Paris e făcut tot pe-atunci, dar e denumită în cinstea hramului, fecioara Maria care, surprinzător, este același hram și la biserica din Brașov. Doar asta e neagră”, spune arheologul Decebal Popescu.

În urma descoperirii se fac în aceste zile demersuri pentru achiziționarea de detergent medieval, care să fie folosit pentru a curăța clădirea. În lipsa culorii care a consacrat-o, cel mai probabil Biserica Neagră va fi redenumită „Biserica Aia din Brașov”, care este un nume mult mai descriptiv și mai acurat. 

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Eftimie | Wednesday, 11.12.2019 13:15 Social

National Cinematografic