Noi dovezi istorice şocante. Biserica din centrul Braşovului nu e Neagră, e doar murdară

Arheologii care lucrau la restaurarea Biserii Negre din Brașov au scos la iveală detalii șocante despre cea mai înaltă construcție biserică din România. Aparent, biserica nu a fost niciodată neagră și nic nu a fost denumită niciodată așa, porecla fiind dată de sași după ce au lăsat clădirea pe mâna românilor și s-a umplut de jeg.

„E la mintea cocoșului, mă mir că nu și-a dat nimeni seama până acum. Nu e singura biserică din Europa construită în acea perioadă, dar e singura căreia i se zice „Neagră”. Notre Dame din Paris e făcut tot pe-atunci, dar e denumită în cinstea hramului, fecioara Maria care, surprinzător, este același hram și la biserica din Brașov. Doar asta e neagră”, spune arheologul Decebal Popescu.

În urma descoperirii se fac în aceste zile demersuri pentru achiziționarea de detergent medieval, care să fie folosit pentru a curăța clădirea. În lipsa culorii care a consacrat-o, cel mai probabil Biserica Neagră va fi redenumită „Biserica Aia din Brașov”, care este un nume mult mai descriptiv și mai acurat.

Scris de Ef
11 decembrie 2019 11:12
Citește mai mult despre: biserica neagra

Alte articole

Vezi mai mult