Noi probe la Bac în 2013: „Unde-i nasul?” şi „Cum face pisica?”

În urma consultărilor cu elevii de clasa a XI-a, Ministerul Educaţiei a decis ca, începând de anul viitor, materiile pentru Bacalaureat să se schimbe pentru ca rata de promovabilitate să mai crească un pic. Astfel, disciplina Biologie va fi înlocuită de „Cum face pisica? Dar căţelul?”, Istoria de „Ce-ai păpat ieri?” iar Filosofia şi Psihologia de „Unde-i nasul?”. De asemenea, ministrul Liviu Pop se gândeşte să scoată Limba Română din materiile de Bac şi să o înlocuiască cu o disciplină ceva mai accesibilă, respctiv „Ce cuvinte ştii tu?”, iar Matematica cu „Ce cifră are forma unui scăunel? Dar a unei lebede?”

Ministrul Liviu Pop spune că în felul acesta vrea să se apropie mai mult de universul mental al liceenilor din ziua de azi şi de preocupările lor. „Tinerii aceştia susţineau examene la materii care pur şi simplu nu aveau nicio tangenţă cu realitatea în care trăiesc. Trebuie să fim în pas cu vremurile, nu să-i forţăm să înveţe papagaliceşte nişte lucruri care nu le sunt utile. Aşa măcar sperăm că nu vor uita imediat după examen ce au învăţat – unde e nasul, cum face pisica ş.a.m.d.”.

Cu toate acestea, părinţii sunt foarte supăraţi. „Asta înseamnă că trebuie să-i mai plătesc ăstuia mic un rând de meditaţii”spune o mamă îngrijorată de viitorul copilului ei, acum în clasa a XI-a. „Doar cu ce învaţă la şcoală n-are cum să facă faţă unui asemenea examen. De unde să ştie el cum face pisica? M-am uitat prin toate manualele lui şi nu scrianicăieri.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
15 iunie 2012 11:06

Alte articole

Vezi mai mult