Nu-i mai satură Dumnezeu! RMGC vrea să ne ia şi noroiul de la Vulcanii Noroioşi

Una din cele mai abundente resurse ale României, considerată o adevărată comoară naţională, riscă să ajungă în mâinile străinilor. Şi nu orice străini ci chiar canadienii de la RMGC, cei care vor să ia şi aurul românesc, argintul, plus metalele rare aflate la Roşia Montană, cum ar fi molibdenul, germaniul, wolframul, uraniul şi minciniumul.

De data aceasta este vorba de noroi, substanţă care, spun specialiştii, se găseşte din abundenţă pe teritoriul ţării noastre. RMGC a pus însă ochii pe cel mai important filon, exploatarea de la Vulcanii Noroioşi din Buzău unde, conform geologilor, există 300 de milioane de tone de noroi extrem de pur, de 48 de carate.

“Un astfel de noroi, numit şi noroi nobil, se mai găseşte doar în unele zone din Bucureşti dar este extrem de greu de extras de pe nădragii trecătorilor şi de pe portierele băştinaşilor. De aceea zăcământul de la Pâclele Mici şi Pâclele Mari este important”, a declarat, dând din mâini, geologul Claudiu Teohari, care a lucrat aproape 50 de ani la exploatarea din Buzău.

O altă controversă legată de exploatare este că străinii vor să înlăture noroiul de-acolo folosind substanţe neecologice, cum ar fi detergentul. “Noi, în Buzău, de mii de ani, extragem noroiul din pământ cu apă şi racleta. Dacă a mers până acum, de ce nu ar merge şi de acum încolo tot aşa, cum e datina?”, a explicat, nemulţumit, un localnic.

Scris de Ef
19 septembrie 2013 11:09

Alte articole

Vezi mai mult