O normă europeană impune cezariana pentru găinile care fac ouă mari

O nouă normă europeană scoate ţăranii români din sărite: conform prevederilor acesteia, găinile care fac ouă cu o greutate ce depăşeşte 60 de grame trebuie să facă oul exclusiv prin cezariană. Ţăranii care deţin găini spun că norma europeană este aberantă, în condiţiile în care în mediul rural nu există medici specialişti pentru efectuarea cezarienei la găini.

„Dom’le, eu n-am bani să merg cu găina la oraş de fiecare dată când face un ou. Mi-e dragă, tocmai pentru că face ouă mari, dar acum sunt nevoit să renunţ la ea. Nu ştiu exact ce o să fac, ori o vând, ori o tai, dar de păstrat nu se pune problema”, spune unul din ţăranii afectaţi.

“Eu n-am de gând să merg cu găina la operaţie de fiecare dată când face un ou. Să meargă cei care au bani de cheltuit, că eu nu mă duc. Ce-or să-mi facă? Doar n-or să vină europenii să-mi măsoare ouăle!”, spune un alt ţăran.

Liderul producătorilor de ouă din România, Nicolae Găinuşă, acuză şi el noua normă, insinuând că la mijloc se află interse economice ascune ale europenilor. “Dacă se implementează această măsură, ouăle mari vor dispărea de pe piaţă. România nu este pregătită pentru aplicarea acestei norme. Probabil este vorba la mijloc de interesele europenilor, care vor să le luăm ouăle. Asta deşi ouălele noastre sunt mai frumoase şi mai gustoase decât ale lor. Europenii n-au ouăle pe care le avem noi”, a declarat acesta, în exclusivitate pentru TNR.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Calin
7 octombrie 2010 16:51

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult