Oamenii de știință britanici au recunoscut că Stephen Hawking nu există

Mai mulți cercetători englezi de la Universitatea Cambridge au mărturisit că Stephen Hawking este de fapt un personaj fictiv, un instrument de marketing, prin care ei își popularizează cele mai trăsnite teorii. Oamenii de știință au spus că regretă înșelătoria, însă n-au avut încotro. După decenii în care nimeni n-a vrut să asculte ce au de spus, le ajunsese practic cuțitul la os.

Norocul a dat peste ei acum aproape patruzeci de ani, în momentul în care un student mediocru de la Cambridge s-a îmbolnăvit de ceva foarte nasol. Oamenii de știință au aflat că maladia respectivă te aduce la stadiul de legumă și n-au stat prea mult pe gânduri. Într-o seară, pe când petreceau la onomastica unuia dintre ei, după mai multe pahare de băutură, cercetătorii s-au adunat în jurul unui telefon și și-au sunat studentul mediocru.

Malcolm McGregory, doctor în astrofizică al Universității Cambridge, își amintește de parcă ar fi fost ieri:

“A răspuns mama lui, doamna Hawking, care era extrem de necăjită în perioada aia. Eu, care eram și puțin fumat, îi spun: Doamnă, ce face Stephen, v-a zis că și-a găsit de lucru? La care femeia, de colo: Aoleu, păcatele mele, cum să-și găsească de lucru, că e la spital acum, i s-a deteriorat ireversibil tot sistemul nervos și nici măcar nu mai poate să vorbească. E legumă, pot să fac zacuscă din el. Nu, doamnă, vedeți-vă de treabă, că e bine băiatu. Aduceți-l mâine dimineață la facultate așa, în scaun cu rotile cum e, că i-am pregătit aicea un birou frumos. Și veniți și cu niște gem de prune, c-am auzit că-l faceți tare bun.”

Walter Greensborough, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1992, râde când aude povestea colegului și îl completează:

“Doamne, cum a putut să fie atunci. În primele zile, n-am lucrat nimic, numai i-am băgat lu fraier țigări în gură și i-am desenat ochelari cu pastă de ras. Am făcut și niște poze, dar nu mai știu pe unde le-am pus. Degeaba vă povestesc, trebuia să fiți acolo!”

Ca să demonstreze pe viu că Stephen Hawking e prost ca noaptea, McGregory l-a adus pe falsul om de știință în fața jurnaliștilor. Așezat în scaunul cu rotile, cu privirea schimonosită de boală, Hawking nu părea că înțelege ce se întâmplă.

“Steve, ia zi la oamenii ăștia, cât face radical din patru?” a întrebat McGregory.

“Simplu!”, s-a auzit din sintetizatorul vocal. “Șase.”

Scris de TNR
25 februarie 2011 09:02

Alte articole

Vezi mai mult