OPC: Chiftele din soia care imită carnea de vită, contaminate cu soia care imită carnea de cal

Mulţi dintre români ţin post începând de azi, dar acest lucru nu îi fereşte de contrafacerile de pe piaţă, avertizează inspectorii OPC. Aceştia au descoperit recent, într-un supermarket bucureştean, sute de chiftele din soia care imită carnea de cal, vândute drept chiftele din soia care imită carnea de vită.

“Mai mulţi consumatori s-au plâns că înlocuitorul de carne de vită pe care l-au cumpărat avea un gust neobişnuit, aşa că l-am trimis la analize”, susţine Decebal Popescu, vegetarian şef la OPC. “Rezultatul ne-a şocat pe toţi: chiftelele conţineau în proporţie de 95% înlocuitor de carne de cal. Trebuia să ne aşteptăm la asta: în post, lumea cumpără foarte multe chiftele de soia, iar cele care imită calul sunt mai ieftine, aşa că tentaţia e mare pentru comercianţii necinstiţi.”

“Putem sta însă liniştiţi”, a adăugat expertul. “Soia care imită carnea de cal e perfect comestibilă, chiar se consumă frecvent în multe ţări, cum ar fi în India, unde soia care imită carnea de vită e sfântă. Singura problemă e atunci când înlocuitorul de carne de cal e făcut din soia bătrână, bolnavă sau cultivată în condiţii improprii.”

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Vasile
18 martie 2013 07:03

Alte articole

Vezi mai mult