Ortodocșii din toată lumea sărbătoresc azi „nouarul” sau sf. Cozonachie, una din cele mai importante sărbători ale creștinătății. Datina spune ca în această zi credincioșii trebuie să arunce cozonacul făcut pentru musafiri, rămas prin cămară sau prin frigider. 

aruncat-cozonac.jpg

„Pe la țară vine popa și sfințește cozonacul înainte de a-l da la găini, să facă ouă mari. La oraș nu s-a păstrat această tradiție, se aruncă direct sau, dacă ai copiii la București, la facultate, li-l trimiți lor, să fie de pomană”, spune teologul Miron Cristea, de la facultatea de Teologie din București. La oraș cozonacul se aruncă înfășurat într-o pungă de plastic, să nu vadă vecinii ce ai acolo. 

Tradiția a influențat arhitectura în România mai mult decât își poate închipui creștinul obișnuit. Astfel, conform unor norme de construcții vechi de sute de ani, nu primești autorizație de construcție a blocului dacă ghena de gunoi nu are diametrul suficient de mare cât să încapă 4 cozonaci concomitent. 

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Eftimie | Monday, 20.04.2015 15:06 Social

National Cinematografic