Ortodocșii din toată lumea sărbătoresc azi „nouarul” sau sf. Cozonachie, una din cele mai importante sărbători ale creștinătății. Datina spune ca în această zi credincioșii trebuie să arunce cozonacul făcut pentru musafiri, rămas prin cămară sau prin frigider. 

aruncat-cozonac.jpg

„Pe la țară vine popa și sfințește cozonacul înainte de a-l da la găini, să facă ouă mari. La oraș nu s-a păstrat această tradiție, se aruncă direct sau, dacă ai copiii la București, la facultate, li-l trimiți lor, să fie de pomană”, spune teologul Miron Cristea, de la facultatea de Teologie din București. La oraș cozonacul se aruncă înfășurat într-o pungă de plastic, să nu vadă vecinii ce ai acolo. 

Tradiția a influențat arhitectura în România mai mult decât își poate închipui creștinul obișnuit. Astfel, conform unor norme de construcții vechi de sute de ani, nu primești autorizație de construcție a blocului dacă ghena de gunoi nu are diametrul suficient de mare cât să încapă 4 cozonaci concomitent. 

beretnr4bnnrmic.png

Dacă ți-a plăcut acest articol, sigur o să-ți placă și berea Times New Roman. Nu că vrem să ne lăudăm, dar ne pricepem la bere cel puțin la fel de bine ca la scris virale. Convinge-te singur: bereatnr.ro/shop!

Scris de Eftimie | Monday, 20.04.2015 15:06 Social

National Cinematografic