Ortodocșii sărbătoresc azi a 9-a zi de după Paști, când se aruncă cozonacul rămas de la musafiri

Ortodocșii din toată lumea sărbătoresc azi „nouarul” sau sf. Cozonachie, una din cele mai importante sărbători ale creștinătății. Datina spune ca în această zi credincioșii trebuie să arunce cozonacul făcut pentru musafiri, rămas prin cămară sau prin frigider.

„Pe la țară vine popa și sfințește cozonacul înainte de a-l da la găini, să facă ouă mari. La oraș nu s-a păstrat această tradiție, se aruncă direct sau, dacă ai copiii la București, la facultate, li-l trimiți lor, să fie de pomană”, spune teologul Miron Cristea, de la facultatea de Teologie din București. La oraș cozonacul se aruncă înfășurat într-o pungă de plastic, să nu vadă vecinii ce ai acolo.

Tradiția a influențat arhitectura în România mai mult decât își poate închipui creștinul obișnuit. Astfel, conform unor norme de construcții vechi de sute de ani, nu primești autorizație de construcție a blocului dacă ghena de gunoi nu are diametrul suficient de mare cât să încapă 4 cozonaci concomitent.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Eftimie
20 aprilie 2015 13:04

Alte articole

Vezi mai mult