Premiul Nobel pentru literatură se amână, că mai are Cărtărescu de scris 1600 de pagini din ultimul capitol

Academia Suedeză a anunțat recent acestea că suspendă acordarea Nobel pentru Literatură în 2018, explicația oficială fiind acuzele de hărțuire sexuală aduse soțului unui fost membru al academiei. În realitate însă, motivele sunt mult mai pragmatice, comitetul Nobel dorind să-i acorde un răgaz scriitorului Mircea Cărtărescu, care mai are de scris doar 1600 de pagini din ultimul capitol al următoarei sale cărți.

„După cum știți, de când li s-a dat românilor voie să scoată capul din țară, domnul Cărtărescu ne este propus în mod constant de diverse organizații de șomeri de la voi din România. Primele dăți am ignorat complet propunerea, am crezut că e un nume inventat. Abia dup-aia ne-am dat seama că așa se numesc oamenii la voi, dacă e preot i se zice Popa, dacă scrie cărți, e Cărtărescu. Abia dup-aia l-am citit, la fel cum ați citit și voi cărămizile alea de hârtie”, a declarat președintele comitetului Nobel făcând cu ochiul.

Amânarea premiului este un moment de respiro și pentru Mircea Cărtărescu, care poate anul ăsta nu va fi luat peste picior de fiecare fraier de pe stradă că iar n-a luat Nobelul. În plus, are mai mult timp să poată să ia toate premiile de încurajare din lume în materie de scriitură, anul acesta descoperind încă trei țări care nu l-au premiat și șapte comune care nu l-au invitat la festivalul de literatură.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Eftimie
4 mai 2018 13:05

Alte articole

Vezi mai mult