Primul tabloid în limba română, descoperit sub ruinele unui WC din perioada lui Neagoe Basarab

Un tabloid medieval ar putea fi cea mai veche scriere în limba română, susţin arheologii care au dezgropat recent documentul lângă ceea ce pare a fi un WC dregătoresc din perioada lui Neagoe Basarab. Manuscrisul de scandal ar fi cu 5 ani mai vechi decât Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung, considerată până acum primul text românesc.

„Într-adevăr, e un tabloid din anul 1516, scris pe pergament”, a declarat un cercetător. „Titlurile sunt bogat ornate cu foiţă de aur, iar subiectele sunt pe măsură: ‘Vornicul Ţociu, surprins de pictori în timp ce se împreuna cu o domniţă pe plajă la Chilia’, dar şi ‘Vodă, ce-ţi mai place să plăteşti haraci la turci’ sau ‘Viteazul care a retezat 3 capete într-o singură bătălie! Îl vrei la oaste?’. După le citeau, boierii foloseau sulurile ca hârtie igienică, pentru că hârtia igienică nu fusese încă inventată. De aceea, un tabloid medieval intact e o descoperire extrem de rară.”

Potrivit arheologilor, doar anumiţi călugări şi scribi erau instruiţi în arta manuscrisului tip tabloid. „Trebuiau să ştie la perfecţie să modifice sânii domniţelor într-un fel de Photoshop primitiv, dar, în acelaşi timp, nu aveau voie să cunoască tot alfabetul sau să fie prea inteligenţi. Era un echilibru delicat, care se păstrează şi în zilele noastre.”

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Vasile
17 martie 2013 15:03

Alte articole

Vezi mai mult