Reconciliere istorică România-Turcia: Nu primim sabia lui Ștefan dar primim grătarul său de mici

Grătarul voievodal al domnitorului Moldovei a fost făcut dintr-un tun capturat de la otomani după apărarea cu succes a cetății Chilia. Furculița cu care se învârteau micii a fost trimisă domnitorului de însuși Papa Sixtus al IV-lea, înfășurată într-o hârtie în care îl numea „chef al creștinătății (chef Christi)”.

„Faptele tale săvârşite cu înţelepciune şi vitejie, contra turcilor infideli, inamici comuni, au adus atâta celebritate numelui tău, încât eşti în gura tuturor şi eşti în unanimitate foarte mult lăudat. Dar mai cunoscute decât faptele tale sunt minunații mici de la Piatra Neamț, perfect făcuți și asezonați cu muștar”, se arată în scrisoarea papei, care se află acum la Muzeul Mațional de Istorie din Suceava.

Oficialii turci spun că, deși grătarul de mici voievodal are o inestimabilă valoare, acesta nu mai poate fi ținut în țară întrucât domnitorul dar și ajutoarele sale, în special hatmanul Arbore, au făcut mici cu carne de porc și i-au stropit din belșug cu vin, ambele ingrediente fiind total interzise de noua religie de stat din Turcia.

Almanahul_TimesNewRoman-coperta.jpg

Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman – 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra doar de pe eMAG.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Eftimie
23 februarie 2017 14:02

Alte articole

Vezi mai mult