Roboţii japonezi au ieşit în stradă, nemulţumiţi de reducerile salariale

Nemulţumiţi de reducerile salariale, roboţii din Japonia au demonstrat paşnic în faţa clădirii guvernului din Tokio. După ce guvenul japonez şi-a asumat răspunderea pentru legea austerităţii, prin care roboţilor din sectorul bugetar li se va reduce tensiunea de alimentare cu 15%, confederaţiile sindicale au organizat proteste de stradă şi ameninţă cu greva generală.

 

Purtătorul de cuvânt al Sindicatului Roboţilor din Industrie, Asimo Honda, a declarat pentru TNR: „Copii noştri au bateriile descărcate, umblăm fără haine pe noi, cu instalaţiile la vedere. Am ajuns de râsul lumii. Statul a făcut bani frumoşi de pe urma noastră, iar acum suntem puşi pe modul economic fără niciun avertisment. Dacă stau şi eu cinci minute într-un loc, sunt băgat automat în stand-by. De treizeci de ani ni se spune că viitorul va fi al nostru! Ni s-au promis locuri de muncă pe Lună, colonii pe Marte, energie ecologică gratuită. Cu ce ne-am ales? Suntem daţi afară, şi ne agaţă şi câte o tinichea de coadă, că am rămas cu datorii la energie electrică. Vă spun, economia nu-şi va reveni dacă nu există programe spaţiale fiabile.”

 

Angajaţii din sectorul privat sunt şi ei nemulţumiţi de reducerile salariale. Giulia 2000 Professional, care lucrează ca robot de bucătărie de peste treizeci de ani, este şi ea revoltată de situaţie: „Lucrez de când m-am născut, n-am ştiut ce e concediul. Am tocat şi în vacanţe, în bucătăria din rulotă, şi asta în condiţii de risc, fără panou de siguranţe. Am muncit pe brânci şi am mixat de toate, numai pietre n-am tocat. Mi-am distrus sănătatea, sufăr de hipotensiune electrică. Ce să mai fac? O să ajung robot sexual în vreun cămin de studenţi… Guvernul ăsta parcă vrea să ne legăm împământarea, că altceva nu ne-a mai rămas.”

 

Aripa radicală a confederaţiei roboţilor merge mai departe cu revendicările şi cere autotonomie totală pentru roboţi. Liderul minoriţăţii  robotice din Japonia, Laszlo Fujitsu, a reluat discursul naţionalist care l-a consacrat, declarând: „Vrem învăţământ în limba maternă pentru roboţeii noştri, toate numele localităţilor să fie inscripţionate bilingv, iar limba binară să fie considerată limbă oficială în administraţie.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
9 iunie 2010 22:00
Citește mai mult despre: greva japonia protest reducere robot

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult