România mai are doar 47 de bâlbâiți în rezervația din Ocna Șugatag

Cândva o adevărată comoară națională, bâlbâiții din România au ajuns pe cale de dispariție. Doar un șeptel extrem de redus, de mai puțin de 50 de bâlbâiți, se mai găsește pe teritoriul țării noastre, în rezervația de la Ocna Șugatag.

„Problema este una de natură morală și etică. În timpul lui Ceaușescu s-au făcut numeroase experimente pe bâlbâiți în încercarea de dezvoltare a unui vaccin anti-bâlbâială. Bâlbâiții care erau în libertate au fost vânați fără milă și duși în sanatorii speciale unde au fost tratați fără pic de respect pentru demnitatea umană. Asistentele medicale râdeau de ei, doctorii făceau mișto, a fost un dezastru”, spune Decebal Po-po-popescu, directorul rezervației din Ocna Șugatag.

„După 1990 bâlbâiții au fost uitați de autorități, care au vrut să bage sub preș această problemă. Erau lucruri mult mai importante de rezolvat în societatea românească. Aici, la Ocna Șugatag, încă mai ținem o mică comunitate, dar suntem îngrijorați pentru viitorul acestei specii, din cauza pericolului de endogamie. Asta ar putea duce la defecte genetice, respectiv doi bâlbâiți să facă un copil nebâlbâit și se pierde din puritate. Dacă statul nu ne ajută cu fonduri, pentru a putea aduce bâlbâiți din Polonia, unde sunt din belșug, în 25 de ani nu vom mai avea bâlbâiți în România”, a explicat directorul.

N-ai înțeles nimic din acest articol dacă nu ți-ai comandat și niște bere TNR!

3 noiembrie 2022 09:24
Citește mai mult despre: balbaiti ocna sugatag rezervatie

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult