Românii îşi iau cozonaci artificiali pentru Sărbători ca să nu-i mai taie pe cei naturali

Aceasta este concluzia surprinzătoare a celui mai recent studiu de piaţă asupra cumpărăturilor făcute în perioada Crăciunului şi Anului Nou! Conform datelor statistice, vânzările de cozonaci artificiali au crescut în 2011 cu aproape 70%; cozonacii naturali, în schimb, se vând din ce în ce mai prost. Autorii studiului pun acest lucru şi pe seama ecologiştilor, care de ani de zile protestează împotriva tăierii cozonacilor, considerată o barbarie.

Opinia lor e împărtăşită şi de mulţi români care în această perioadă au ieşit la cumpărături ca să poată pune pe masa de Anul Nou un cozonac, fie el şi de plastic.

„De ce să iei cozonac natural”, spune Ioana P., casnică, „cineva s-a chinuit atâta să-l crească şi pe urmă vii tu şi îl tai? Mai bine iei unul artificial, dacă e bine făcut nici nu îţi dai seama de diferenţă, plus că îl ai şi la anul, şi peste 2 ani”.

George I., student, e de aceeaşi părere: „E păcat să tai cozonacul, după aia în câteva zile se usucă, ce mai faci cu el? Umple casa de firimituri şi la sfârşit îl arunci. Mi-am luat un cozonăcel artificial, când trece Revelionul, îl bag în boxă şi gata. Mai e şi varianta să-ţi iei cozonac ecologic, pe care nu-l tai, îl ţii în tavă şi când se termină Sărbătorile îl duci înapoi în natură sau, cine are unde, în curte”.

Nu la fel crede însă Alexandru T., pensionar: „Nu mă pot obişnui cu cozonacii ăştia noi, chinezeşti, din plastic. Pentru mine sărbătorile înseamnă să miroasă în toată casa a cozonac natural, proaspăt tăiat. Şi ce dacă după aia se usucă şi-l arunci? Ce, parcă dacă îl lăsai în mediul lui nu se usca la un moment dat? Eu mi-am luat anul ăsta şi cozonac natural, şi un colăcel frumos, tot natural, de atârnat pe uşă, că aşa e tradiţia.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
30 decembrie 2011 07:30

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult