Romii din Ştefăneşti, grav afectaţi de viscol: „Ne mor caii în casă de frig!”

Locuitorii din comuna ilfoveană au ajuns la limita răbdării din cauza ninsorilor şi a gerului din ultima perioadă. Peste două sute de cai, printre care şi câţiva mânji tineri, înfruntă frigul din casele stăpânilor. Nu mai au ovăz de câteva zile, iar pizza cu salam e şi ea pe terminate.

Situaţia e dramatică. Privit din stradă satul pare pustiu, deşi prin unele curţi încă mai pâlpâie alarma de la Mercedes. Oamenii sunt disperaţi de frig şi nu văd nicio speranţă pentru ei şi animalele din casă. „Stau săracii cai pe canapeaua din sufragerie şi se uită la lift, doar-doar o mai veni cineva cu un snop de paie”, se plânge un bătrân combinator din sat. „Stăm fără curent de trei zile, ţinem caii pe întuneric, fiindcă firele de curent stradal sunt pline de chiciură şi n-ai cum să te legi la ele.”

Nu toţi locuitorii din Ştefăneşti suferă însă din cauza frigului. Cei mai prevăzători dintre ei şi-au făcut din timp rezerve de fier vechi, aşa că pot să cumpere cu banii jos ovăz pentru caii lor. Evident, asta trezeşte invidia vecinilor: „Au cinci cai în casă, dar la întreţinere s-au trecut numai doi, nenorociţii dracului!”

Scris de TNR
9 februarie 2012 08:02

Alte articole

Vezi mai mult