Ruşinos! Din cauza sărăciei, mulţi români nu şi-au permis nici măcar o indigestie de Sărbători!

Dacă pentru unii Crăciunul şi Revelionul au fost prilejuri de bucurie, în schimb milioane de compatrioţi nu au putut marca Sărbătorile prin tradiţioanele probleme digestive din vina sărăciei. Medicii spun că bilanţul e tragic – chiar şi în Bucureşti abia dacă s-au înregistrat o duzină de indigestii, şi acelea în sectorul 1. Secţiil de urgenţă sunt goale, oferind o imagine dezolantă celor obişnuiţi cu peisajul festiv al paturilor de spital pline de oameni cu dureri oribile de stomac şi ficat.

Mulţi români s-au văzut nevoiţi, din cauza lipsei banilor, să se rezume la o singură indigestie sau criză de bilă pentru toată perioada Sărbătorilor de iarnă în timp ce pe vremuri îşi permiteau deseori şi câte una în fiecare zi de Crăciun şi Revelion. „De Sărbătorile astea”, spune un medic de pe Ambulanţă, „am fost numai la infarcturi, accidente, atacuri cerebrale, nu a fost măcar un om cu probleme reale – o ocluzie intestinală, o intoxicaţie, un colecist. Îmi venea să îi şi refuz când vedeam că ne cheamă la o prostie gen coloană vertebrală ruptă”.

Sărăcia a afectat toate categoriile sociale. Pensionarii spun că sunt cu sănătatea la pământ din cauză că nu şi-au permis de Sărbători cantităţi enorme de mezeluri. „Mi se rupe inima când văd că nu am mâncare de aruncat. Nu e păcat?” spune o bătrânică din Târgovişte. Pe de altă parte, tinerii din cartierele sărace care au vrut neapărat să facă o indigestie dar n-au avut bani de ceva ca lumea şi-au băgat caltaboş în venă şi au ajuns imediat la spital.

Scris de TNR
5 ianuarie 2012 13:01

Alte articole

Vezi mai mult