S-a găsit o nouă scrisoare postumă a lui Eminescu, în care acuză mizeriile de la BAC-ul din 1868

Celebrul poet Mihai Eminescu, cunoscut pentru poeziile sale care au încântat o lume întreagă, a compus și el o scrisoare deschisă, în care se plângea de injustețea Bacalaureatului din 1868. Cum a trimis scrisoarea prin Poșta Română, ea a fost deschisă abia în zilele noastre. Chiar și așa, se vedea că omul știa să scrie, astfel încât descoperitorii acesteia au fost emoționați până la lacrimi de mesajul tânărului, vreme de mai bine de doi ani.

„La bacul la Română nu am fost pe subiect, mi-a picat Ienăchiță Văcărescu, iar eu învățasem celălalt subiect din programă, Descriptio Moldavie. Plus articole de-astea, recente, din Dacia Literară. Și la mate s-a dat foarte greu, s-a dat universul poetic al lui Euclid”, se plânge tânărul Eminovici Mihai, în scrisoarea deschisă trimisă Ministerului Educației.

Acesta s-a arătat nemulțumit și de organizarea examenului. „Am avut parte și de un supraveghetor bătrân, unul cu ochelari ca fundurile de borcane, un anume Radu Beligan, care nu vedea nimic dar ne certa tot timpul și ne pleznea cu nuiaua peste spate și croncănea amenințător”, scrie Eminul. Acesta s-a plâns și că în școală a fost persecuitat la orele de sport: „La educație fizică eram poreclit sărmanul Dionis. Sper să trec examenul ăsta cu 10, să mă fac funcționar, să nu cumva să ajung un pârlit de poet”.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

13 iulie 2015 19:21
Citește mai mult despre: Bacalaureat eminescu scrisoare

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult