Încă un instrument preţios al lui Ştefan cel Mare ajunge în atenţia presei! În urmă cu câteva zile, România a solicitat oficial Turciei să returneze kendama voievodală, furată la locul de joacă de la Războieni de Mahomed al II-lea pe vremea când cei doi conducători aveau şapte ani.kendama_stefan.jpg

În prezent, kendama lui Ştefan cel Mare e expusă la muzeul palatului Topkapî, alături de câteva fidget spinnere ale fiilor Vrâncioaiei.

"Celebra kendamă i-a fost dăruită tânărului Ştefan de Papa Grigore al XIX-lea, care juca rolul lui Moş Crăciun la serbările lumii creştine din acea perioadă. E realizată din oţel de Toledo, cel mai bun material disponibil în Evul Mediu pentru realizarea kendamelor, iar pe bilă are inscripţia 'Ştefan voievod e cel mai tare' şi semnul crucii", spune Hitachi Akebono, kendamolog.

Guvernul turc a donat în 2004 o copie a kendamei lui Ştefan cel Mare şcolii primare de lângă mănăstirea Putna, însă copiii au izbucnit în plâns pentru că jucăria nu era originală.


Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman - 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

Scris de Vasile | Friday, 09.06.2017 12:58 Social

National Cinematografic