Sabia ca sabia! România solicită Turciei să returneze kendama lui Ştefan cel Mare

Încă un instrument preţios al lui Ştefan cel Mare ajunge în atenţia presei! În urmă cu câteva zile, România a solicitat oficial Turciei să returneze kendama voievodală, furată la locul de joacă de la Războieni de Mahomed al II-lea pe vremea când cei doi conducători aveau şapte ani.

În prezent, kendama lui Ştefan cel Mare e expusă la muzeul palatului Topkapî, alături de câteva fidget spinnere ale fiilor Vrâncioaiei.

„Celebra kendamă i-a fost dăruită tânărului Ştefan de Papa Grigore al XIX-lea, care juca rolul lui Moş Crăciun la serbările lumii creştine din acea perioadă. E realizată din oţel de Toledo, cel mai bun material disponibil în Evul Mediu pentru realizarea kendamelor, iar pe bilă are inscripţia ‘Ştefan voievod e cel mai tare’ şi semnul crucii”, spune Hitachi Akebono, kendamolog.

Guvernul turc a donat în 2004 o copie a kendamei lui Ştefan cel Mare şcolii primare de lângă mănăstirea Putna, însă copiii au izbucnit în plâns pentru că jucăria nu era originală.

Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman – 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Vasile
9 iunie 2017 12:06
Citește mai mult despre: kendama Stefan cel Mare Turcia

Alte articole

Vezi mai mult