ICR Londra a reușit să stârnească din nou furia românilor după ce a făcut o nouă gafă monumentală. Într-un filmuleț de promovare a costumului tradițional românesc este prezentat un bărbat de culoare purtând treningul și petul de bere. Românii au protestat că negrii nu reprezintă poporul român. 

roman traditional itari trening.jpg

„Treningul este un costum tradițional românesco-dacic, nu este purtat de negri. Românii nu sunt negri, poate doar țiganii, dar ăia nu sunt români. Ei ne fac de rușine în lume. Pentru asta s-a sinucis Decebal, să ne batem acum joc de tradițiile acestui neam? Treningul românesc trebuie purtat doar de români cu sânge românesc, adică sânge cu alcoolemie ridicată”, a fost unul din mesajele furibunde de pe pagina de facebook a Institutului. Românii au contestat și reprezentarea, spunând că imaginea nu este conformă realității întrucât personajul îmbrăcat în trening nu este beat clește și pișat pe pantaloni, așa cum arată românul patriot tradițional. 

Experți în etnografie au admis că treningul purtat de români a fost făcut celebru în anii '50,  de pictorul francez Henri Matisse care a expus o lucrare intitulată „Le nadrag roumaine” în care este reprezentat un fecior în trening. Acesta s-a inspirat de la bunul său prieten Constantin Brâncuși care venea tot timpul în vizită îmbrăcat în trening, cu pantofi și cu câteva peturi de țuică bună, de la țară, nu coniac franțuzit de care beau toți artiștii.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de Eftimie | Thursday, 23.11.2017 18:05 Social

National Cinematografic