Secretul lui Bacovia. Purta o pălărie de plumb pe caniculă

Deși universul său liric este întunecat și umed, poetul George Bacovia era în realitate o ființă solară, care adora să-și petreacă verile pe litoral. Cunoscuții spun că el reușea să stea în plin soare chiar și pe cea mai necruțătoare caniculă, grație pălăriei sale neobișnuite, confecționată dintr-o foiță de plumb. Pălăria îl proteja de radiațiile solare, iar poetul se întorcea acasă mai alb decât coroanele funerare pe care le descria obsesiv în poeziile sale.

”Era o pălărie mare cu boruri largi, cum ar fi purtat Melchiade, căpetenia țiganilor din opera lui Garcia Marquez, Un veac de singurătate. Bacovia o primise de pomană la o înmormântare, pentru că el mergea des la asemenea evenimente, erau metoda lui de a se relaxa”, explică criticul literar Decebal Popescu.

Pălăria lui Bacovia era cunoscută de ceilalți poeți cu care era prieten. Virgil Carianopol a făcut hernie de disc când a încercat să și-o pună pe cap, pentru că pălăria de plumb avea o greutate apreciabilă.

”Sub pălăria mea temperatura este cu 20 de grade mai scăzută decât temperatura exterioară. Simt un fior rece al morții când o port. Parcă auzeai clopoțeii cailor mascați ai unui dric dintr-un cortegiu mortuar fără sfârșit”, îi scria Bacovia lui Tudor Arghezi într-o carte poștală trimisă de la Eforie Sud.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Ionut
12 iunie 2024 13:00
Citește mai mult despre: Bacovia pălărie plumb

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult