Seismologii români pleacă la muncă în Italia deoarece acolo cutremurele sunt mai mari

Ne pleacă creierele! Zeci de mii de seismologi români au luat calea Italiei, motivaţi, spun ei, de cutremurele mult mai mari din Peninsulă. „Aici abia ne ajungem de la o zi la alta cu seismele de aici”, spune un tânăr seismolog, „practic nu avem niciun viitor. În Italia, în schimb, e cu totul altceva, după cum aţi văzut cutremurele sunt de 2-3 ori mai mari decât la noi şi găseşti imediat unul ca lumea. Nu mai spun că vin la timp, în fiecare lună, nu ca la noi unde seismologii mai în vârstă, ca domnul Mărmureanu, aşteaptă şi câte o jumătate de an să le vin cutremurul.”

Experţii în resurse umane spun însă că oamenii sunt păcăliţi de mirajul cutremurelor din Occident. Conform specialiştilor în HR, chiar dacă în ţări ca Italia industria cutremurelor este mult mai dezvoltată, explic, asta nu înseamnă că ai siguranţa că a doua zi nu vei mai avea un acoperiş deasupra capului din cauza unui seism catastrofal. De asemenea, guvernul italian nu le dă seismologilor veniţi din alte ţări dreptul de a prezice cutremurele sau de a crea panică în rândul populaţiei decât după ce deomnstrează că sunt de cel puţin doi ani în Peninsulă.

Ca reacţie la migraţia seismologilor, oamenii din popor au găsit deja şi o poreclă pentru cei care pleacă din ţară atraşi de seismele mai mari din vestul Europei: „cutremurari”.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
29 mai 2012 14:05

Alte articole

Vezi mai mult