Semne că natura îşi revine! În pădurea Băneasa au reapărut haiducii

Mediul înconjurător se regenerează sub ochii noştri! Consideraţi dispăruţi de mai bine de 40 de ani, în urma defrişărilor şi a vânătorii necontrolate, haiducii îşi fac din nou apariţia în pădurile României.

Cu câteva zile în urmă, o ceată de haiduci a fost fotografiată prădând un poştalion în pădurea Băneasa, la doar câţiva kilometri de Bucureşti.

“Haiducii se înmulţesc greu şi au nevoie de un mediu fără noxe”, explică Decebal Popescu, frenologul societăţii National Geographic Ilfov. “Oficial, ultimul haiduc fusese împuşcat în anii ‘70. A fost o surpriză pentru noi să descoperim haiduci, ba chiar atât de aproape de o zonă locuită!”

“Marea şansă a haiducilor a fost închiderea marilor combinate, care a dus la scăderea nivelului de poluare în zonele împădurite”, adaugă specialistul. “Vom desfăşura un program amplu de identificare şi cipare a specimenelor găsite în pădurea Băneasa, pentru a stabili dacă este vorba de o populaţie nativă de haiduci. Ar putea fi însă doar cârduri izolate, pripăşite din Republica Moldova, singura ţară din Europa unde haiducul nu e încă ameninţat cu dispariţia.”

“În folclor, haiducul este văzut deseori ca un dăunător, prădând gospodăriile oamenilor şi distrugându-le bunurile. De aceea a fost şi vânat cu atâta înverşunare. Trebuie să schimbăm cumva această mentalitate vetustă, să-i facem pe români să înţeleagă că haiducul face parte din ecosistem şi e o fiinţă nobilă, care evită omul şi vrea doar să fie lăsat în pace”, a adăugat Popescu.

“Altfel, copiii noştri vor mai vedea haiduci doar împăiaţi, la muzeu.”

Scris de Vasile
23 octombrie 2014 15:10
Citește mai mult despre: haiduci natura padure

Alte articole

Vezi mai mult