Somalia avertizează: consumul de alimente poate să provoace cancer

Autoritățile de la Mogadishu sunt puternic îngrijorate de efectul nociv pe care îl au alimentele asupra populației din această țară. Un grup de cercetători somalezi a publicat un studiu din care reiese clar că oamenii care au consumat regulat alimente au sfârșit-o rău: unii au făcut cancer, alții au luat ebola, dar cei mai mulți au fost împușcați în plină stradă.

Studiul atrage atenția și asupra altor factori de risc alimentar, cum sunt alimentele pescuite din Oceanul Indian. Vasele de pescuit pleacă dimineața în larg iar seara vin încărcate cu ceapă, ardei, portocale, etc.
Tradiția somaleză este foarte strictă în ceea ce privește atitudinea față de alimente. În familiile somaleze discuțiile despre mâncare sunt un subiect tabu. Nimeni nu aduce vorba, doar copiii mici își mai întreabă uneori părinții: „Mamă, noi când mâncăm?” „Păi să vedem: în cât suntem azi?”

Populația activă a Somaliei este conștientă de riscurile la care s-ar expune consumând alimente, așa că încearcă să se concentreze pe alte activități, precum războiul civil. Mbutu Ngoko, de profesie avocat la o firmă din centrul Mogadishului: „La noi mâncarea nu stă în frigider, că n-apucă. Oricum, n-avem timp să mâncăm, că suntem mai mereu pe fugă.”

Scris de TNR
26 mai 2011 16:07

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult